Loon tijdens Pasen 2024, hoe werkt het?

Actueel 28 maart 2024
Loon Pasen Feestdag Werk Feitelijk loon

Alles wat je moet weten over je loon tijdens Pasen: feitelijk loon en werken op feestdagen

Het Paasweekend staat voor de deur en dat roept vaak vragen op over loon, vooral als je tijdens feestdagen moet werken of juist vrij bent. Maar maak je geen zorgen, wij hebben alle antwoorden voor je klaarliggen!

Over loon tijdens feestdagen heeft de ABU cao voor Uitzendkrachten gelukkig een duidelijke bepaling. Hierin wordt onder andere helder gedefinieerd wat algemeen erkende feestdagen zijn. Volgens deze cao worden onder andere Tweede Paasdag en andere bekende feestdagen als doorbetaalde dagen beschouwd.

Wat betekent dit concreet voor jou?

Doorbetaald loon tijdens Pasen

Of je nu aan het werk bent op Tweede Paasdag of juist vrij, je hebt recht op doorbetaling van je loon. Maar laten we eens duiken in wat we bedoelen met ‘feitelijk loon’.

Wat is feitelijk loon?

Feitelijk loon is het brutoloonbedrag dat is vastgesteld naar tijdsruimte. Dit bedrag is exclusief vakantiebijslag, reserveringen, toeslagen, overuren en andere vergoedingen.

Het recht op doorbetaling van het feitelijk loon ontstaat als je minimaal 7 keer hebt gewerkt op de betreffende dag in de week, in de 13 aaneengesloten weken direct voorafgaand aan de feestdag. Voor doorbetaling op Tweede Paasdag is de ‘betreffende dag in de week’ dus de maandag. Werk je nog geen 13 aaneengesloten weken via ons? Dan bekijken we of je meer dan de helft van het aantal weken nadat je gestart bent, hebt gewerkt op, in dit geval, de maandag.

Van de genoemde periodes, berekenen we het gemiddelde aantal gewerkte uren van de maandagen. En voor die uren, ontvang jij dus het feitelijk loon! 💸

Werken op een feestdag

Als je werkt op een feestdag zoals Tweede Paasdag, kom je mogelijk in aanmerking voor een toeslag boven op je bruto loon. Dit hangt af van de cao of het bedrijfsreglement van jouw opdrachtgever. En dit geldt ook voor het werken op andere feestdagen zoals Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag.

Nog vragen?

We begrijpen dat dit misschien ingewikkeld kan lijken, maar maak je geen zorgen. De kans is groot dat je loon ontvangt op Tweede Paasdag. Wil je alle informatie zelf nog even nalezen in de ABU cao voor Uitzendkrachten? Klik dan hier!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen! Let op, tijdens het Paasweekend wijken onze openingstijden af, bekijk onderstaande afbeelding voor de details. Dinsdag 2 april staan we vanaf half 9 weer voor je klaar!

🐰🥚🌷 Team WERQ wenst je een fijn Paasweekend! 🐣🐇🌸

 

 

 

Liever persoonlijk contact?

Wij helpen je graag verder